Ergonomi
1. Sitt bra i svanken
Bra stöd i svanken, stöd för underarmarna och skärmens överkant i ögonhöjd är några av riktlinjerna när man jobbar. Men sitt inte så i åtta timmar.
Oavsett vad man har för stol är det viktigt att ha stöd i svanken. Har du en kontorsstol: ställ in den så att du får en naturlig svank. Bäckenet ska vara lite vinklat så att magen åker aningen framåt.
Sitter du på en köksstol kan en lösning vara att stoppa en kudde bakom nedre delen av ryggen.
– Om man bibehåller svanken så får man en naturlig hållning. Tappar man svanken får man en C-kurva, som en hösäck. Känn efter i kroppen så att du får upp hållningen.
2. Få upp skärmen
Det bästa är att ha en separat skärm i stället för att använda skärmen på den bärbara datorn. Grundregeln är att överkanten på skärmen ska vara i ögonhöjd så att man kan ha lätt sänkt blick mot mitten av skärmen. Be gärna någon att kolla att höjden är rätt eftersom det kan vara svårt att se själv.
Måste man använda en liten skärm rekommenderar Marie Ericsson är ställa upp den på en låda och använda extern mus och tangentbord.
– Det blir inte riktigt i ögonhöjd, men får man upp skärmen 30 centimeter så gör det stor skillnad för skuldror, nacke och axlar.
3. Ta aktiva pauser
Arbetsmiljöverket rekommenderar en paus per timme. Samtidigt visar undersökningar att vi inte klarar att koncentrera oss längre än 25 minuter i taget. Hitta det som passar för dig.
När du tar aktiva pauser, sätt dig inte och titta i telefonen. Gör i stället dynamiska rörelser så att du får igång blodcirkulationen. Till exempel att hålla armarna rakt framför dig och sedan föra dem bakåt så långt du kan och fram igen några gånger.
4. Vila underarmarna
En viktig grund är att ha armarna böjda i ungefär 90 grader och vila underarmarna mot bordet.
5. Variera
En paradox som kan vara en pedagogisk utmaning för ergonomer är att de gör inställningar på stol och annat så att man sitter exakt rätt, men inte ens det sättet att jobba är bra i åtta timmar.
– Det finns ett ergonomiskt uttryck att "Din bästa position är din nästa position". Variera dig ofta. Stå upp när du pratar i telefon. Var inte rädd att testa olika sätt att jobba.
6. Ge ögonen pauser
Mycket skärmtid är ansträngande för ögonen. Låt dem vila genom att ställa dig vid ett fönster och titta ut.
7. Tänd!
Vi har oftare mörkare hemma än på jobbet och det gör oss extra trötta. Marie Ericssons tips är att tända så mycket det går. Att rikta en golvlampa upp mot taket är ett sätt att öka allmänbelysningen. Försök också att sitta så att det inte blir reflexer i skärmen.
8. Skaffa information och ta hjälp
Information är det bästa knepet för att få bra ergonomi, tycker Marie Ericsson.
– Om du har möjlighet att få en genomgång av din ergonomi, ta den! Även om du inte tycker att du har besvär så är det bra att förhindra att de uppstår. Små förändringar gör stor skillnad.
Och får du värk: Ta hjälp så fort det går.
– Lyssna på kroppen. Smärta är kroppens sätt att säga att något inte är bra. Börja med att vända dig till din närmaste chef. Om du inte säger något vet chefen inte om att du behöver hjälp. En ergonom kan tipsa om ergonomi och coacha dig om vart du kan söka dig vidare för annan hjälp.